Baldo pirinç ülkemizde yetişen en iri ve en kaliteli pirinçtir. Balıkesir Gönen bölgesinde yetişen baldo pirinç ağırlıklı olarak pilavlarda kullanılmaktadır. Bantat, baldo pirinç olarak sadece Balıkesir Gönen pirincini kullanmakta olup, ithal pirinç kullanmamaktadır.
Osmancık pirinç, ülkemizde yetiştirilen pirinç türüdür. Edirne Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından 1997 yılında geliştirilen bu pirinç türüdür. Osmancık pirinç, pilav pişirimi için ideal ve kıvam tutturmanın baldoya kıyasla daha kolay olduğu bir pirinçtir.
Dolma ve tatlılarda iri taneli olmayan ama kaliteli pirinç arayan tüketicilerimiz için paketlenen kırık pirinç, aslen baldo pirinçtir. Sütlaç vb. tatlılarda kullanılabilmesi adına kırık taneler halinde paketlenen kırık pirincin merkezi Balıkesir Gönen’dir.
Bulgurun en çok tanınan, dünyada ve Türkiye’de en çok tüketilen çeşididir. Pilavlık bulgur boyutu, Türk standartlarına göre 2,0 – 2,8 mm civarındadır. Bantat Bulgur sarı bulgur çeşitlerinden 3. büyük boyudur.
Köftelerde ve kısır tarzı salatalarda kullanılan, günümüzde dünyada da meşhur olan bir bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde “simit”, İç Anadolu bölgesinde “düğürcük” olarak da bilinir. Sarı bulgur çeşitlerinden 5. boyudur.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir. Yaygın olarak aşurede ve ülkemizin belli bölgelerinde yapılan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday; buğdayın temizlenmesi, kabuğunun soyulması ile üretilir.
Kırmızı mercimek, mercimeğin dışında yer alan kabuğun soyulup iç mercimeğin pamuk yağı ile yağlanması ile oluşan kırmızı mercimek türüdür. Türkiye’de ve Dünya’da yaygın olarak tüketilen mercimek türüdür.
Yeşilimsi renginden ötürü yeşil mercimek olarak adlandırılan bu mercimek türü diğer mercimeklerden farklı bir büyüklükte ve şekildedir. Diğer mercimeklerin top şeklinin aksine, daha yassı bir şekle sahip olan yeşil mercimek, kabuğunun soyulması ile elde edilir.
Sarı mercimek, kırmızı mercimek gibi dış kabuğunun soyulması ile oluşan bir mercimektir. Sarı mercimek yoğun bir üretimi ve tüketimi olmamakla beraber, çorba yapımında kıvam vermesi nedeni ile gurme restoranlar tarafından tercih edilen bir mercimektir.
Kuru Fasulye tane renkleri beyaz ve böbrek şeklinde olan fasulye türüdür. Bu fasulyeler Karaman ve Konya yöresinin fasulyeleri olup, lezzet bakımından üstün ve kabuk bırakmama özelliği ile bilinmektedir.
Tane renkleri düz bej zemin üzerinde kırmızı çizgili veya alacalı, şekli yuvarlağa yakın oval olan bir fasulye türüdür. Ülkemizde tüketimi çok yaygın olmamakla beraber, özellikle yaz mevsiminde taze olarak tüketimi çoktur.
Girintili ve çıkıntılı şeklinin koçbaşını andırmasından ötürü koçbaşı nohut olarak adlandırılan nohut türüdür. Karaman ve Konya yöresine üretilen bu nohut türü özellikle yemekler için en ideal nohuttur.
Sarı renkli ve sert yapılı cin mısırıdır. Sadece patlatma amacı ile tüketilen bu mısır türünün kelebek türü paketlenmektedir. Patladığında kelebek gibi açılmasından bu adı alan patlayan mısır %99 patlama oranı ile sektöründe en iddialı patlayan mısırdır. Bantat patlayan mısır, Türkiye’de üretilmektedir.
